Un nou pacte social contra el canvi climàtic i un paper actiu de la Comunitat davant aquest repte global

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha advocat per un «nou pacte social» com a motor de la lluita contra el canvi climàtic i ha reivindicat un paper actiu de la Comunitat Valenciana davant la «urgència» d’aquest repte global. 

Així ho ha afirmat el president en l’acte de proclamació dels Premis Rei Jaume I 2019, que ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat i que ha comptat amb la presència de 19 premis Nobel que han format part dels jurats en les diferents categories. 

El president s’ha referit a reptes com la longevitat, la transformació del mercat de treball i el canvi climàtic, i ha expressat la «plena coincidència» del Consell amb les demandes per a posar fre a l’emergència climàtica

Entre aquestes demandes, ha destacat l’aposta per impulsar, des de la Comunitat Valenciana, una declaració d’emergència climàtica, una mesura que, ha explicat, el Consell comparteix amb el Govern balear i que ja s’ha dut a terme en altres llocs, com el Regne Unit. 

La veu dels valencians no formarà part de cap silenci còmplice, perquè la Comunitatvol formar part d’aquesta nova generació de solidaritat intergeneracional que reclama, amb justificada impaciència, la lluita contra el canvi climàtic. Aquest és un compromís que el president proposa incloure en el nou pacte social. 

En aquest sentit, és necessari un Estat que actue com a agent previsor i, al mateix temps, emprenedor en el suport a la recerca . Una part del bagatge que precisarem per a anticipar-nos prové de l’activitat científica

És especialment rellevant que els jurats hagen signat un manifest a favor de la lluita contra el canvi climàtic i cal que la Unió Europeaassumisca el lideratge en aquesta lluita

Pacte per la ciència:

El president també s’ha manifestat a favor de la implicació de les administracions públiques en el suport a la ciència i la recerca, de manera que l’activitat científica es puga desenvolupar en un entorn estable. 

Igual que l’acció pública prioritza el benestar social dels qui hem rebut l’oportunitat de viure en el nostre temps, també ha d’implicar-se, amb igual obstinació, aprioritzar la recerca científica, aïllant-la de vaivens conjunturals

La subsistència d’un pacte espanyol i europeu per la Ciència continua plenament vigent i, en aquesta tasca, els qui ho defensen tenen a la Generalitat del seu costat. 

Premis Rei Jaume I:

El responsable del Consell ha destacat a més la necessitat d’apostar pel coneixement com «la nova força transformadora» del segle XXI que possibilita «el progrés dels països», entès com a forma de «generar nous intangibles a partir d’una base sòlida científica». 

La ciència és el progrés i té en la Fundació Premis Rei Jaume I un actiu potent i fonamental per a la seva promoció. Aquests guardons, que en aquesta edició han comptat amb 218 candidatures, constitueixen un reconeixement anual a la ciència i l’emprenedoria que més destaquen a Espanya per la seva capacitat de traspassar els límits del saber establert. 

Pots conèixer els guardonats de l’edició de 2019 en el següent enllaç: 
https://www.gva.es/va/inicio/area_de_prensa/not_detalle_area_prensa?id=810541

junio 5th, 2019 by